Milaborg

local_offer
local_offer
El Milaborg és un petit dispositiu electrònic que, a mode de sintetitzador, transforma la lluminositat de l’entorn en diferents freqüencies auditives. Prenent com a referència l’Eyeborg de Neil Harbisson, el Milaborg s’utilitza com a pròtesi low-cost per experimentar amb la compensació d’una suposada pèrdua visual a través de la informació percebuda per un altre canal, en aquest cas la oïda.

El Milaborg forma part d’una experiència educativa orientada a l’alumnat de secundària en l’àmbit STEAM. Està especialment dissenyada des d’una perspectiva coeducativa ja que incorpora competències tradicionalment relacionades a nois i a noies sense evidenciar-les per evitar un possible efecte rebot. La pràctica incorpora la creació del dispositiu, l’experimentació a nivell vivencial i creatiu i el relat entorn a l’experiència viscuda.

A més, l’activitat introdueix el paradigma cíborg des de la perspectiva de Donna Haraway posant sobre la taula el debat sobre el sistema binari de gènere i la vigència d’aquesta categorització amb l’aparició de gèneres divergents com és el cas del cíborg.

Aquesta pràctica s’ha desenvolupat i avaluat en el marc del treball final del Màster de Professorat en un grup d’alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès.